BULUT BİLİŞİM NEDİR-AngosGPS

BULUT BİLİŞİM NEDİR

img
  • 09.08.2022

BULUT BİLİŞİM NEDİR

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim (cloud computing), internet aracılığıyla gerçekleşen yazılım ve donanım işlemlerinin kullanılmasını tanımlamaktadır. Bulut bilişim sisteminin sürücüler için araç takip sistemi, araç kontrol sistemi, akaryakıt seviye takibi ve akaryakıt tüketim takibi gibi kullanım alanları da vardır. Bulut bilişim sistemi oturum açma ve kimlik bilgileriyle kullanıcıların isteklerine bağlı olarak fiziksel sabit diskinde, veri depolamak zorunda olmadan, uygulamaya herhangi bir cihaz üzerinden erişmelerine olanak sağlar. Yani bulut bilişim BT altyapısını satın almak yerine kiralamaya olanak tanır. Şirketler veri tabanlarına, donanıma ve yazılımlara çok büyük yatırımlar yapmak yerine, bilişim güçlerine bulut üzerinden erişebilirler. Bu bulut servisleri artık depolama, sunucular, veri tabanları, yazılım, ağ iletişimi, analitik ve iş zekâsını içeriyor.

Bulut bilişim sistemi günümüzde oldukça sık kullanılmaktadır. Fakat insanlar devrim niteliğinde olan bu bilgi işlem eğiliminin gerçek işleyişini anlamakta zorlanabiliyor. Çoğu kişi, bulut bilişim ile kaydettikleri verilerin veya kullandıkları uygulamaların yerel depolama cihazlarında değil de bulutta saklandığını bilir. Ancak bulut zannedilenin aksine çok daha geniş kapsamlı bir sistemdir. Bulut bilişim işletmelerin BT çözümlerini yenilemesine, geliştirmesine ve desteklenmesini sağlayan hız, esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlar.

Bulut Bilişim Nasıl Çalışır?

Bir işletme bulut bilişimi kullanmayı tercih ettiğinde bu şirketin BT altyapısının işletme dışında bulut bilişim sağlayıcı tarafından muhafaza edilen bir veri merkezinde depolanmasını sağlar. İşletmede yönetici konumundaki kişi bir bulut sağlayıcısının müşterisinin BT altyapısını yönetme, uygulama pazar taleplerine uygun davranma ve yazılımları entegre etmek için yeni işlev ve yetenekler geliştirme sorumluluğu vardır. İşletmeler eski BT sistemlerine yüksek miktarda bütçe ayırmak yerine daha stratejik görevlere odaklanabilirler.

Bulut bilişimi iki ara yüzden oluşur. Bunlar, bilgi işlem sisteminin ön ucu ve arka ucudur. Sistemin ön ucu, kullanıcıların bulut bilişim uygulamaları veya internet web tarayıcılarıyla bulutta depolanan verilere erişmesini sağlar. Fakat bulut bilişimin ana bileşeni arka uçtur. Bu kısım toplanan bilgi ve verilerin depolanmasına olanak sağlayan işlevsellikten sorumlu olan kısımdır. Arka uç; veri tabanı, merkezi sunucular ve bilgisayar dâhil olmak üzere sunuculardan oluşur. Merkezi sunucu, bulut bilişim ile bağlanmış olan cihazlar arasında bağlantı sağlayan bir yazılım türü olan ara yazılım kullanır. Bulut sağlayıcılar, veri kaybı riski ve güvenlik ihlal oranını azaltmak için genellikle birden fazla veri kopyasını saklar. Bulut bilişim, aşağıdaki alanlar dâhil olmak üzere gelenekselleşmiş bilgi teknolojisine kıyasla üstün nitelikte alternatifler sunuyor:

- Kiralama seçeneği ile sermaye giderlerini ortadan kaldırır.

- Test ve geliştirme için anında gerekli alanı kullanıma açmayı sağlar.

- Verileri küresel çapta ölçeklendirme seçeneği.

- Daha çok öngörülebilir performans, iş birliği ve müşteri izolasyonu sağlar.

- Fiyat/performans açısından daha kârlı bir tercih.

- Tüm servislerde ölçeklenebilir, hataya dayanıklı sistemler.

Bulut Bilişim Dağıtım Modelleri Nelerdir?

Dört ana bulut bilişim türü vardır. Bunlar; özel bulut (private), genel bulut (public), hibrit bulut (hybrid) ve topluluk bulutu (community cloud) şeklindedir.

1.Özel Bulut (Private Cloud)

Private cloud (özel bulut) ile bilgi işlem kaynakları yalnızca bir işletme veya kuruluştaki kullanıcılar tarafından kullanılır. İşletmeler kendi veri merkezlerinde veya bir barındırma sağlayıcısı ile özel bulutlar kurabilir. Özel bulutla, bulut kaynakları yalnızca tek bir işletme tarafından kullanılır. Bu model, genellikle maksimum kontrol veya özelleştirme arayışında olan, devlet kurumları ve finans sektörleri tarafından tercih edilir. Özel bulutlar, işletmelerin kendi temel bulut altyapılarını oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olur. Kolaylık, çok yönlülük sunan bir bulut modelidir. Özel bulut seçeneği aynı zamanda, işletmelerin normalde yerel veri merkezleriyle ilişkilendirilen yönetim, kontrol ve güvenlik üzerindeki kontrolünü elinde tutmasını sağlar.

2.Genel Bulut (Public Cloud)

Genel bulut modeli, internet üzerinden bulut hizmetleri sunan üçüncü taraf bir bulut hizmeti sağlayıcısını içerir. Genel bulut hizmetleri isteğe bağlı olarak, genellikle saatlik veya dakikalık olarak sağlanır. Ancak bazı hizmetler için daha uzun vadeli taahhütler ayarlamak da mümkündür. Müşteriler yalnızca tüketilen CPU (merkezi işlem birimi) döngüleri,  bant genişliği veya depolama için ödeme yapar.

3.Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)

Hibrit bulut modelleri, genel bulut hizmetlerini şirket içi özel bulut çözümleriyle birleştirir. Hibrit bulutun amacı; bir genel bulut modelinin sunabileceği en iyiyi alarak birleştirmek, kritik görev bilgilerinin kontrolünü elinde tutmak ve ölçeklenebilir ve otomatikleştirilmiş bir ortam oluşturmaktır.

4.Topluluk Bulutu (Community Cloud)

Topluluk bulutu güvenlik, yargı, uyum gibi konuları barındıran özel bir topluluktaki çeşitli organizasyonlar arasında gerçekleştirilen altyapının paylaşılmasıdır. Dâhili olarak yönetilebilir ya da üçüncü parti tarafından yönetilebilir. Ayrıca dâhilî veya harici şeklinde barındırılabilir. Masraflar genel buluta kıyasla daha az kullanıcıya çıkar. Ancak özel buluta kıyasla daha fazla kullanıcı çıkar. Böylece sadece bulut bilişimin masraf kısıtlı tarafının bazıları gerçekleştirilir.

AngosGps gelişmiş bulut sistemi sayesinde işlemlerinizi optimize ederek şüpheli etkinlikleri tespit etmenize olanak sağlar. Üstelik AngosGps bulut sistemi verilerinizi güvenle saklar.

 

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020